Scoutkläder

Här kan du läsa om märkesplacering och hur du beställer scoutkläder.

Alla Sveriges scoutförbund har sedan 2007 en gemensam kollektion med flera plagg, däribland scoutskjortan. De nya scouttröjorna med scoutrådets logga räknas som fullvärdiga scoutplagg och går bra att använda istället för skjorta i sammanhang där scoutdräkt skall bäras.

 

Köpa scoutkläder 

Scoutskjorta, scouttröjor, grundläggande märken och en massa andra saker säljs av den nationella scoutshoppen (http://www.scoutshop.se/).

Som en service för Lomma Scoutkårs medlemmar har vi en kår-shop som kan göra större beställningar och därigenom dela på fraktkostnaden. Har du tur kanske saken redan finns i shoppens lager.

Hör av dig till Bo Franzén ( , 072-7007655) om du vill köpa något eller boka tid för att på scoutgården prova de storlekar som finns i lager.

 

 Vi har nu också swish som betalningsalternativ.

 

De vanligaste plaggen

Scoutskjorta i barnstorlek (pris 300 kr) finns i storlekarna:

128/134, 140/146, 152/158 och 164/170 centilong

 

Scoutskjorta i övriga storlekar finns som rak eller insvängd modell (pris 399 kr):

XS, S, M, L, XL, XXL och XXXL.

 

Scouthalsduk: 75kr

Sölja i läder: 30 kr

Sölja i paracord: 40 kr

 

Paketpris för barnskjorta, halsduk, lädersölja och grundläggande märken (pris 450 kr).

Paketpris övriga storlekar (pris 560 kr)

 

Placering av märken

Som scout är det lätt hänt att samla på sig en del märken. Vissa skall du ha redan från början (som kårens namn, pojk respektive flick -scoutmärket och Sverigemärket). Det kan även variera från avdelning till avdelning i vilken grad man delar ut märken under terminerna. Men från vårläger och sommarläger brukar deltagarna alltid få märken. Men även ibland från hajker och övernattningar.

Här nedan finns en illustrerad tolkning av scoutrådets nya märkesordning, anpassad för Lomma Scoutkår. Läs mer om scouternas märkessystem här:

http://www.scouterna.se/ledascouting/files/2015/10/Maerkbart_leda_scouting.pdf

Alla scouter har inte alla märken, men här nedan kan du förhoppningsvis se var de märken du har skall placeras.

 

 

 

Höger sida för bäraren

1. Lägermärken & tillfälliga märken

Här placeras märken från läger och hajker. Börja uppifrån och placera dem så som det passar. Man bör ta bort gamla märken efter ett par år, men läger man känner starkt för kan man ju låta sitta kvar lite längre.

Om du har en lägerfilt kan du flytta gamla lägermärken dit, eller sätta dem där från början.

Vänster sida för bäraren

6. Scoutförbund

För scouter i Lomma Scoutkår är det SSF:s scoutlilja med mellanblå bakgrund som skall placeras här. Ledare har ett liknande märke med ljusblå (nästan vit) bakgrund istället.

Ledare kan dessutom ha förtjänstmärken och treklövermärke som då placeras på varsin sida om förbundsmärket (SSF), ovanför fickan. Förtjänstmärket sätts på sidan närmast skjortans knäppning (höger för bäraren) och treklövern på andra sidan om förbundsmärket.

2. Europamärke

Det finns sedan 2007 ett Europamärke som man kan sätta under märket för världsförbund om man skall åka utomlands som scout, för att visa varifrån man kommer. Vi har inte fått någon information om ifall det används av fler länder än Sverige och ifall det gäller hela Europa eller bara EU-länderna.

7. Scoutkår

Kårens namn skall här stå på en mörkblå etikett, placerad allra högst upp på vänster ärm.

Om man vill kan man därunder ha Lomma Scoutkårs kårmärke med vår logga.

3. Världsscoutförbund

Det finns två världsscoutförbund WAGGGS (där bara flickor kan vara medlemmar) och WOSM (där båda könen kan vara medlemmar). I Sverige funkar det så att pojkar tillhör WOSM och flickor tillhör WAGGGS.

Nästan högst upp på höger ärm skall man placera märket för det världsscoutförbund man tillhör – men lämna ett par centimeters plats till Sverigemärket (4.) ovanför även om du inte har det just nu.

 

WOSM-märket som föreställer en fransk lilja och en råbandsknop. Används av pojkar/män.

 

WAGG GS-märket som föreställer en treklöver och två stjärnor. Används av flickor/kvinnor.

8. Övrig tillhörighet

Strax under kårens namn kan en del tillhörighetsmärken placeras. Till exempel kan distrikt, patruller och utmanarscouter ha egna märken.

Även sjöscoutmärke sätts här om man tillhör en sjöscoutkår (vilket Lomma Scoutkår inte är).
 

9. Bevis

Knivbeviset sätts här när man har tagit det, vilket man kan göra som upptäckarscout.

4. Sverigemärke

Högst upp på höger ärm placeras Sverigemärket. Det behövs bara när man åker som scout utomlands, men går bra att ha även medan man är i Sverige. Om du inte har ett Sverigemärke just nu är det en bra idé att ändå lämna plats för det, så att du slipper flytta andra märken om du åker utomlands med skjortan senare.
Sverigemärket till den nya scoutdräkten.

10. Deltagande, intresse och utmaningar

Tidigare hette dessa märken "frimärken" eftersom scoutavdelningen fritt väljer vilka märken man vill dela ut. De nya rubrikerna, deltagande, intresse och utmaningar förklarar bättre vilka sorter det kan handla om.

Deltagande markerar att man har avslutat ett tema för en termin eller ett särskilt scoutmöte. Utmaningar är liknande, men snarare att man har klarat av att genomföra ett projekt och riktar sig till de äldre scouterna. Intressemärken handlar just om att man har ett specialintresse eller har övat på någon färdighet, som att laga mat, vara ute på vintern, sjukvård eller möta scouter från andra länder. Man kan hitta på och tillverka helt egna märken eller välja från scoutrådets och förbundens utbud.

5. Scoutrådet

Svenska Scoutrådet som är paraply-organisationen för alla scoutförbund i Sverige har sin logga broderad på de nya skjortorna, så du slipper sy något här!

 

 

 

  

På gång